Doel
Het voornaamste doel van zwemtherapie is spieropbouw door beweging en een versoepeling van gewrichten en spieren.
Een hond die zwemt, beweegt net als hij loopt, maar dan met langere, snellere halen waarbij hij meer kracht moet gebruiken door de weerstand van het water. 5 minuten zwemmen vraagt daardoor evenveel energie als 20 minuten wandelen !
Als vorm van hydrotherapie vindt zwemtherapie steeds in warm water plaats. Dit verbetert de doorbloeding van de spieren en vermindert de pijn in spieren en gewrichten. Door het zwemmen wordt er meer spiermassa aangemaakt zonder de gewrichten van de hond te belasten met zijn/haar eigen gewicht. Goed ontwikkelde spieren ondersteunen de gewrichten van de hond. Door het zwemmen verbetert bovendien de beweeglijkheid van de gewrichten.
Zo kan zwemtherapie vaak een goede aanvulling zijn op de behandeling door uw dierenarts, bijvoorbeeld :
- Bij gewrichtsproblemen als elleboog- en heupdysplasie, osteoartritis, …
- Voor of na een operatie
- Bij overgewicht
- …
Daarnaast kan begeleid zwemmen ook ingezet worden bij honden die :
- Graag het ‘zotteke’ uithangen en met hun eigen energie geen blijf weten
- Gewoon voor de fun eens iets anders willen doen
- Bijkomende conditietraining of sporttraining kunnen gebruiken
- Hulp nodig hebben bij het overwinnen van watervrees
In hun natuurlijke omgeving breiden honden (en ook andere dieren) hun jachtgebied uit door ook het water te gaan verkennen om hun kostje bijeen te rapen ( bv. eenden, ratten, vissen,…). Zwemmen is dus een natuurlijk iets voor honden, en ze zijn er verbazend goed in !
Onze honden beseffen vaak niet dat ze deze vaardigheid hebben, en zijn in vele gevallen wat terughoudend om het water in te gaan.
De meeste honden hebben nog nooit gezwommen als ze bij ons komen, en hebben de eerste keren wel wat stress waar we ze even moeten door helpen. Na maximaal 5 keer vinden ze het meestal leuk, en staan ze (volgens de baasjes) thuis al aan de deur te springen als ze het woordje “zwemmen” horen.